CENTAR ZA DUHOVNI RAZVOJ BRAHMA KUMARIS | Tel: 01 2339 248 |

Spoznajte svoje unutarnje vrijednosti

POVIJEST UNIVERZITETA BRAHMA KUMARIS

Tek je nekoliko organizacija potaknulo toliko mnogo promjena i rasprava u svojim začecima ili je pak imalo takvo intenzivno širenje u uspješnim desetljećima kao što je to bilo s Brahma Kumaris Svjetskim duhovnim univerzitetom (BKSDU). Ipak, kroz svoj rast i razvoj BKSDU je zadržao svoje izvorne principe i ustrajao na svojoj izvornoj svrsi. 

Kada je Univerzitet nastao pod imenom „Om Mandali“ sastojao se od šačice muškaraca, žena i djece koji su živjeli u Hajderabadu, u Sindu (sada je to dio Pakistana, ali u to je vrijeme bio dio kolonijalne Indije). Nakon što je cijenjeni i imućni član njihove zajednice Dada Lekhraj doživio niz vizija 1936. godine, ovi duhovni pioniri bili su inspirirani promijeniti svoje živote.

Vizije osnivača

Vizije Dade Lekhraja objavile su osnovu znanja o prirodi duše, Boga i vremena – koncepti tako jednostavni po svom izrazu, ali tako dubokog značenja da su probudili snažan osjećaj prepoznavanja u onima s kojima je podijelio vizije.

Godinu dana nakon postavljanja Om Mandali, organizacija se preselila iz Hajderabada u Karachi. Nakon 14 godina, dvije godine nakon podjele Indije i Pakistana, osnivačka grupa od oko 400 osoba živjela je kao zajednica koja se sama održavala, predana intenzivnom duhovnom učenju, meditaciji i samotransformaciji. 

Svjetski duhovni univerzitet​

Danas stotine tisuće studenata pohađa brojne meditacijske centre u preko stotinu zemalja. Dok je Madhuban jezgra BK centara, madhubanski kompleks trenutačno uključuje još dva kampusa – Akademiju za bolji svijet, poznatu kao Gyan Sarowar („Jezero znanja“), također smještenu na planini, te Shantivan („Šuma mira“) koji se nalazi u dolini. Svake godine tri kampusa privuku preko 2,5 milijuna studenata i posjetioca svih etničkih i religijskih pozadina.

Close Menu