Brahma Kumaris Croatia

Pozitivna misao

Iskreno srce je otvoreno srce

Iskreno srce je otvoreno srce

Ako smo na bilo koji način neiskreni prema sebi ili prema drugima, to znači da nešto skrivamo. U nama postoji zid iza kojeg se nalazi nešto što skrivamo sami od sebe. Zato je suptilna napetost naš stalni suputnik... I iako se većina nas naučila živjeti s njom, ona iscrpljuje našu energiju i steže mišiće.

S druge strane, budite odmjereni u svojoj iskrenosti s drugima - osjetite njihov puls - ponekad drugi nisu spremni čuti što je u vašem srcu. Ali znajte da ćete, kad odlučite biti iskreni, iskusiti duboko stanje opuštenosti za koje ste možda zaboravili da je moguće.

Biti prosvijetljen znači biti svjestan sebe

Biti prosvijetljen znači biti svjestan sebe

Svjesnost  o sebi znači da vam iznutra ništa ne nedostaje. Svjesni ste svega; kvalitete vaših misli i osjećaja, toga da ponekad svoju moć dajete drugima i kako vam samopoštovanje povremeno oscilira.

Ništa vam ne promiče jer znate da je poznavanje sebe od vitalne važnosti da biste se osjećali ugodno u svom društvu. Je li vam ugodno sa sobom? Ne? Tada budite sa sobom, razgovarajte sa sobom, slušajte sebe danas. Izdvojite nekoliko trenutaka i sastanite se sa sobom.

Stavite sebe u svoj dnevni raspored. Stavite sebe na vrh popisa. I napišite pored toga: Biti sam/a  sa sobom. Ništa ne propuštajte u vezi sebe.

Dobre vibracije

Dobre vibracije

Svaka misao stvara vibracije.

Vibracije su poput zvučnih valova ili radijacije.

Nikakve  prepreke ili poteškoće ih ne mogu zaustaviti.

Započnimo svaki dan stvaranjem i njegovanjem dobrih vibracija u sebi, one će potom tiho dotaknuti sve s kojima dođemo u kontakt.

Prepreke ljubavi

Prepreke ljubavi

Što god u vašem srcu nije čisto, nije istinito, s vremenom će  početi djelovati poput zida, ometajući prirodan tok ljubavi. Ljudi koji kažu da u njihovim životima nema ljubavi, blokirani su ovim zidom. Zapravo ljubav postoji, ali oni je jednostavno ne mogu prihvatiti.

Ego je najjasniji primjer toga. Ego ograničava protok ljubavi postavljanjem uvjeta na ljubav koju dajemo i primamo. Ego koristi ljubav kako bi zadovoljio vlastite potrebe i želje. On stvara obmanjujuću ljubav, ljubav koja donosi samo privremeno zadovoljstvo. Ego nam ne dopušta da doživimo istinsku ljubav ili da je dijelimo. U stvari, ego je sposoban u potpunosti uništiti našu sposobnost da osjetimo ljubav.

Duhovna tolerancija njeguje urođenu mudrost

Duhovna tolerancija njeguje urođenu mudrost

Tolerancija se temelji na nadilaženju površnih stvari koje nas dijele. Ona je rezultat okretanja prema sebi i upoznavanja sebe.

Ako se mogu nositi s vlastitim egom, moći ću se osloboditi vlastitog bijesa. To uvelike pomaže u rješavanju vanjskih problema.

Bez vlastitog ega na putu, moći ću podnijeti sve!

Inače je to ista stara stvar - ti protiv mene, tvoje protiv mog itd. - netolerancija. Ako sam nesebičan i iskren u svom srcu i obazriv za potrebe drugih, tada ću imati dovoljno za davanje.

Kada znate sebe na ovaj način, tek tada možete znati i druge.

"Trebao bih biti shvaćen" mijenja se u "Trebao bih razumjeti". Ne "Trebaju se promijeniti", nego "Dat ću što je potrebno".

Razvijaju se  strpljenje, mir i zrelost.

Duhovna tolerancija njeguje urođenu mudrost, onakvu kakvu ne možete dobiti iz knjiga.

Stav zahvalnosti

Stav zahvalnosti

Namjera i djelovanje iz zahvalnosti unutarnja su simfonija srca. Srce se otvara kako bi pjevalo pjesme zahvalnosti za najmanje stvari. Čuti pticu kako pjeva, vidjeti dijete kako se smije, primiti prijateljsku pažnju - sve su to pozivi da vježbamo stav zahvalnosti.

Zahvalnost je vrsta osjećaja ispunjenog ljubavlju koji dodiruje tuđa srca na mjestu na kojem će vam dozvoliti da ostanete dugo vremena.